Vertrek naar de Elzas en de eerste dag daar

10 mei 2026 - Bergheim, Frankrijk

Vandaag hebben we een reisdag. Op deze Moederdag gaan we 265 km zuidelijker naar het kleine plaatsje Bergheim in de Elzas. Zo’n 15 kilometer boven Colmar. De reis verloopt voorspoedig en via Straatsburg komen we rond half drie aan op onze camping. Een kleine camping met maximaal 10 kampeerplaatsen.
De caravan met luifel is weer snel opgezet en we gaan op de fiets het plaatsje bekijken. Een mooi ommuurd middeleeuws plaatsje met een paar wijnhuizen en een mooie kerk en het stadhuis. Natuurlijk hebben we een kaarsje aangestoken voor een mooie vakantie.
Maandag 11 mei  De afgelopen nacht heeft het even geregend maar veel minder dan werd verwacht.
Tijdens het uitlaten van onze hond ziet Marja een ransuil en natuurlijk gaan we nog even terug om deze op de foto te zetten.
Het is inmiddels best wel lekker weer geworden, dus we pakken de fiets om via een mooi fietspad maar Ribeauvillé te fietsen Via de wijnvelden is het maar zo’n vijf kilometer fietsen.
Deze stad moet je wandelend ontdekken, dus de fietsen aan elkaar geknoopt om alle mooie winkeltjes te bekijken.
We wandelen van het laaggelegen deel van de stad naar het hooggelegen deel. Via leuke winkeltjes en mooie kleurrijke gebouwen komen we uiteindelijk bij de kerk Saint Gregoire ofwel de Georgiuskerk. Het lijkt wel toeval, deze kerk met dezelfde naam als bij ons in Almelo.
Het verschil is dat deze katholieke kerk dateert uit de 13e en 15e eeuw. Ook komen we nog een Lourdes grot tegen, maar geen vergelijk met het echte Lourdes.
Inmiddels is het een beetje gaan regenen, maar geen probleem. Elke keer ergens in een winkel schuilen vinden wij niet erg.
Terug bij de fietsen is het weer droog en voordat we teruggaan nog maar even langs bij het VVV om te vragen of er hier nog iets te doen is met Hemelvaartsdag. We kregen als antwoord dat alle winkels en sommige restaurants deze dag gesloten zijn. Niet het antwoord waar we op zaten te wachten, maar wel een goeie tip om op woensdag de boodschappen te doen!
Via de wijnvelden en een andere route komen we weer terug op de camping. Vanavond zitten we heerlijk binnen in ons knusse caravannetje om te kaasfonduen en een spelletje canasta te spelen.
Weeronline geeft aan dat het morgen de hele dag zonnig gaat worden en dat er de komende nacht sneeuw gaat vallen in de Vogezen.