Riquewihr
20 mei 2026 - Bergheim, Frankrijk
Woensdag 20 mei
Het was de bedoeling om vandaag met de fiets naar Riquewihr te gaan maar Marja wil graag een stuk wandelen, dus pik ik haar een paar kilometer verderop met de auto weer op.
Via de wijnvelden rijden we dan door naar een van de mooiste plaatsen hier in de omgeving en misschien van de hele Elzas, het wijnplaatsje Riquewihr.
Al tijdens de 8e eeuw zou een Frankische eigenaar met de naam Richo hier een wijnlandgoed hebben beheerd, waar de naam “Richo villa” vandaan kwam, wat vervolgens Riquewihr werd.
In de Middeleeuwen valt Riquewihr in verschillende handen.
Deze plaats staat op de lijst van “mooiste dorpen van Frankrijk “.
Riquewihr groeide in de loop der eeuwen en dan vooral tijdens de 16e eeuw, dankzij de wijnbouw en de handel van wijn die in heel Europa bekend was.
Het is duidelijk dat Riquewihr een welvarende plaats was en nog steeds is. Goed onderhouden huizen en mooie gevels geven dit goed weer. We bezoeken ook nog de Protestantse kerk, de St Margaretenkirche uit 1846.
Natuurlijk mag een heerlijke tarte flambée niet ontbreken in de Elzas en wat is het dan mooier om deze te eten op deze dag hier in Riquewihr.
Na het eten van de overheerlijke tarte lopen we weer terug naar de auto.
We hebben de auto geparkeerd buiten het plaatsje, want auto’s en ook fietsen zijn verboden gebied voor het centrum. Alleen wandelaars zijn welkom.
Vanaf hier rijden we nog een keer door de wijnvelden terug naar onze camping.
We voelen ons al helemaal thuis in dit gebied en hebben de navigatie in de auto niet meer nodig.
We zijn morgen nog één dag hier en dan op vrijdag rijden we weer terug naar huis.