Zelhem naar Ooij
2 september 2025 - Ooij, Nederland
Vandaag alweer dag 2 na een heerlijke nacht slapen in Zelhem op de mooie camping Wolfersweide.
Vandaag is ons uiteindelijke doel het kleine plaatsje Ooij.
We gaan in Zelhem nog eerst boodschappen doen bij het kruidvat. Hier nog even een nieuwe zonnebril gekocht voor Marja. Bij de kassa kregen we een B&B spel en wat is er nu mooier om zo’n spel te mogen krijgen. In de kerk van Zelhem steken we nog even een kaarsje aan. Dit geeft altijd een goed gevoel.
Net voorbij Zelhem komen we twee mannen tegen die fanatiek bezig zijn om iets uit het water te scheppen. Het blijken exotische rivierkreeften te zijn en worden hier met een net uit het water gehaald. Goed voor de kreeftensoep.
Vanaf Zelhem gaat de route via Gaanderen naar Zeddam en fietsen we langs de grafelijke korenmolen, de oudste korenmolen van Nederland. Hij werd rond 1440 gebouwd.
Net voorbij de molen fietsen we langs een mooi kapelletje en natuurlijk even stoppen.
Vanaf hier gaat het verder door het Bergherbos.
Een stukje verderop komen we langs het produktiegebouw van het waterbedrijf Vitens. Het gebouw heeft een onregelmatige uit driehoeken opgebouwde buitenkant. Hier wordt voor 70.000 mensen in de omgeving zacht water opgepompt dat deels al duizend jaar onder de grond zit. We hebben hier samen met een damesclubje uit de buurt heerlijk geluncht. De dames vroegen of ze bij ons mochten aanschuiven en natuurlijk was dit geen probleem.
Via het Montferland fietsen we Duitsland binnen om na enkele kilometers het mooie Duitse plaatsje Elten binnen te fietsen. Deze plaats is veertien jaar onderdeel van Nederland geweest. Van 1949-1963. Kort na de Tweede Wereldoorlog gingen stemmen op om dat Duitsland ons voor het oorlogsleed schadeloos moest stellen door grondgebied af te staan.
De kinderen in deze periode kregen les in de Nederlandse taal en na nu weer Duitser te zijn beheersen ze nog steeds vlekkeloos de Nederlandse taal.
Vanaf Elten fietsen we door het rivierengebied “ de Millingerwaard” en komen hier de “Romeinse baadster” tegen en steken we hier met een veerpont de Waal over. Onderweg komen we ook nog een kudde wilde paarden tegen in de Waal. Een schitterend gezicht!
Rond half vier fietsen we Ooij binnen en schoren bij “de Spar” nog even een flesje wijn om deze vanavond in ons onderkomen, hotel Fletcher de Geldersche Poort heerlijk op te drinken.