Tomar en omgeving

14 oktober 2025 - Santarém, Portugal

Dinsdag 14 oktober

Vandaag reizen we, na gisteravond afscheid te hebben genomen van de zee en zonsondergang, weer verder zuidwaarts en nu naar Tomar. Het is 150 kilometer rijden en meteen komen we weer in een heel ander landschap. We gaan de kust verlaten en rijden het binnenland in en dat merk je meteen. Het gaat weer op en neer. Op de akelig rustige tolweg heb je soms het gevoel dat je er helemaal alleen bent. Waar zijn al die Portugezen?
Net na 13.00 uur komen we aan bij volgende camping in Olalhas op 7 kilometer van Tomar.
Camping Pelinos is een SVR camping en wordt sinds twee jaar beheerd door Nederlanders. Het is kleinschalige camping met zo’n 20 plekken.
We staan weer op een mooi plekje en de temperatuur is nu 28 graden en dat gaat de komende dagen oplopen naar de dertig.
We blijven de rest van de dag op de camping en gaan morgen eens kijken waar we precies zijn terechtgekomen. Volgens de infomap van de camping is er in de omgeving genoeg te zien. Wat sowieso op onze lijst staat is een bezoek aan Fatima, de bedevaartplaats van Portugal waar volgens het verhaal Maria is verschenen aan drie herderskinderen, maar hierover later meer.

Woensdag 15 oktober

Na weer een nacht heerlijk te hebben geslapen in ons paleisje gaan we vandaag met de auto door de omgeving rijden.
We beginnen bij het “Convento de Cristo”, je mag Tomar niet verlaten zonder een bezoek aan dit prachtig eeuwenoude klooster. De bouw van dit klooster begon in 12e eeuw met de Tempeliers. Het Convento de Cristo is beroemd om zijn goed bewaarde verzameling van verschillende bouwwerken.
Wij hebben alleen de buitenkant bekeken want er mogen geen honden naar binnen. Wel jammer, maar om een voor een alles te bekijken duurde ons veel te lang.
Wie waren de Tempeliers? Oorspronkelijk waren de Tempeliers kruisvaarders uit Frankrijk. Dat verklaart het beroemde rode Tempelierskruis. Het symboliseert het lijden van Christus.
In de 12e en 13e eeuw hielpen de Tempeliers de Portugezen in de strijd tegen de binnenvallende Moren. Als dank werden ze beloond met grote stukken land en veel macht in de politiek. Eigenlijk teveel! Daarom werd de Paus in 1314 gedwongen de Tempeliers te elimineren. In heel Europa werden ze gevangen genomen, vermoord en verdreven, in Portugal bedachten ze een list. Ze hervormden zich tot de “Orde van Christus” en erfden alle privileges van de Tempeliers. Een slimme zet.
Vanaf hier rijden we naar het aquaducto dos Pegões. Dit aquaduct is gebouwd om het Convent te voorzien van water. Dit monumentale bouwwerk is maar liefst 6 kilometer lang en heeft 180 bogen! In de vallei zijn er zelfs twee verdiepingen nodig om het hoogteverschil te overbruggen. Tot op de dag  van vandaag stroomt er nog water doorheen.
We rijden ook nog even naar het dorpje Barreiras en willen dan doorrijden naar het stuwmeer om daar ons broodje op te eten. De weg daarnaartoe gaat over zulke slechte wegen dat we dit toch maar niet hebben gedaan. Onze auto moet nog wel een tijdje mee.
We zetten de navigatie op de Supermarché om daar de boodschappen te gaan en te tanken.
Terug op de camping onderneemt Marja een moedige poging om te gaan zwemmen. Als je lichaam door en door warm is dan is het water wel heel erg koud.

Donderdag 16 oktober
Vandaag hebben we weer bestempeld als een wasdag, dus Tomar gaan we morgen bezoeken. We hebben een wasmachine op de camping en daar gaan we gebruik van maken.
Na een uurtje is de was klaar en kunnen wij gaan vertrekken voor een autorit naar het meer hier in de buurt. Gisteren waren we hier al, maar konden het toen niet vinden.
Vandaag hebben we meer geluk. Dit keer is Marja de navigator en ik de chauffeur. We rijden opnieuw naar Barreiras en nu zien we de bordjes “Estalagem Ilha do Lombo” en even verderop zien we het strand aan het meer. Stoeltjes en lunchpakketje mee en we hebben alle ruimte, want wij zijn helemaal alleen. Marja neemt nog even verfrissende duik in het water. We kunnen niet lang in de zon blijven zitten want het is veel te warm. Terug naar de auto vinden we een heerlijk schaduwrijk plekje om daar nog even heerlijk te genieten van deze mooie omgeving.
Voordat we weer terug gaan naar de camping rijden we nog even naar een stuwdam. In de rio Zēzere is een stuw gelegd en daarachter ontstaat een langgerekt stuwmeer en aan dat meer hebben we vanmiddag heerlijk geluncht. Het valt ons onderweg op dat de hei hier nu pas in bloei staat. Een rare gewaarwording.
Op de camping horen we elk uur en halfuur de klokken van een kapelletje. Met de auto hiernaartoe gereden en Marja loopt terug naar de camping. Zij ziet twee ouderen het blad scheiden van de olijvenoogst.

Vrijdag 17 oktober
Vandaag gaan we de stad Tomar bezoeken. Tomar is van oorsprong een Tempelierstad en dat is alleen al te merken dat je overal in het straatbeeld het Tempelierskruis tegenkomt.
De stad Tomar is samen met het Convento do Cristo gesticht door Gualdim Pais in de 12e eeuw. Zijn standbeeld staat midden op het statige Praça da Republica waar ook de Igreja São João Baptista, oftewel de Johannes de Doper kerk staat Dit plein is het middelpunt van het oude Tomar. Zoals bijna elke stad ligt ook Tomar aan een rivier, de Rio Nabão.
Om onze auto te kunnen parkeren gaan we op zoek naar een parkeergarage midden in de stad en vanaf daar kun je prima de stad op loopafstand verkennen.
We lopen langs de synagoge uit 1430 en is de oudste van het land. Het gebedshuis verloor zijn functie na 1497, het jaar waarin de Joden uit Portugal werden verbannen.
Vanaf hier lopen we langs een winkel waar men alleen maar artikelen verkoopt uit de tijd van de Tempeliers.
Ook nog maar even langs het VVV gelopen voor de belangrijkste bezienswaardigheden, met name het lucifermuseum.
Dit museum laat 43.000 luciferdoosjes zien van over de hele wereld. Zelfs een vitrine met Nederlandse doosjes is hier te zien.
Het museum ligt op de binnenplaats van het Convento de São Fransisco, naast de gelijknamige kerk. Hier ligt ook de werkplaats van een vrouwencollectief waar men keramiek met de hand beschilderd. Leuk om te zien en wij kopen een magneetje voor ons magnetenbord.
Via het standbeeld van Hendrik de Zeevaarder, de ontdekkingsreiziger uit de 15e eeuw, de Portugese Piet Hein, lopen we terug naar onze auto.
Het is inmiddels weer steeds warmer geworden en eigenlijk mogen we het niet zeggen maar stilletjes hopen we dat het een paar graden koeler gaat worden.
Je snapt nu ook veel beter dat Spanjaarden en Portugezen een siësta houden tussen één en vier uur.
Via de Lidl gaan we weer terug naar de camping en we hebben een goed beeld gekregen van Tomar. Het valt ons op dat bij elke supermarkt de auto onder een overkapping kan worden geparkeerd om daarna weer koel in de auto te kunnen stappen.
We gaan morgen de bedevaartplaats Fatima bezoeken.

Zaterdag 18 oktober

Vandaag is het de laatste dag hier op de camping en tevens de laatste mogelijkheid om Fatima te bezoeken.
We gaan al vroeg op tijd op pad want het schijnt ook deze dag weer warm te worden
Fatima ligt op 32 kilometer afstand van de camping en we rijden zo’n 15 kilometer op de autoweg en de rest gaat heerlijk over binnenweggetjes.
Fatima is na het Vaticaan in Rome, het belangrijkste christelijke bedevaartsoord ter wereld. Volgens de overlevering verscheen Maria op 13 mei 1917 voor het eerst aan drie herderskinderen Fransisco, Jacinta en Lucia. De opeenvolgende 5 maanden verscheen Zij steeds weer op de 13e van de maand. Ze deed voorspellingen en riep op tot gebed. Maria onthulde drie geheimen, die later bekend werden als de Geheimen van Fatima. De stad krijgt jaarlijks meer dan 4 miljoen bezoekers. Het schijnt dat het Sint Pietersplein nog vele malen groter moet zijn, maar dit is al een kolossaal groot plein met op het eind de grote basiliek “ de Lieve Vrouw van de Rozenkrans van Fatima”.
Twee van de drie herderskinderen , de broer Fransisco en zus Jacinta werden het slachtoffer van de Spaanse griep en in resp. 1919 en 1920 overleden zij daar aan, zij werden op 13 mei 2017 door Paus Fransiscus heilig verklaard.
De twee herderskinderen liggen begraven in deze basiliek.
Het derde kind nichtje Lucia is overleden op 13 februari 2005. Zij trad in 1925 toe in een Karmelietessenklooster.
Heel indrukwekkend is om te zien hoe pelgrims op de knieën een behoorlijke afstand afleggen om uiteindelijk aan te komen bij de verschijningskapel.
Net als in Lourdes zijn er hier ook heel veel souvenirzaken met allemaal hetzelfde doel.
Vanaf hier rijden we naar de mooie plaats Ourem. Boven op een berg kun je kosteloos de hoofdattractie van de stad bezoeken; een kasteel uit de 8e eeuw. Destijds gebouwd als verdediging tegen de Moorse bezetting. Vanaf hier heb je een adembenemend uitzicht.
Opnieuw een superdag gehad en morgen gaan we weer verder zuidwaarts.

Maak je reisblog advertentievrij
Ontdek de voordelen van Reislogger Plus.
reislogger.nl/upgrade