Compiègne
3 april 2025 - Compiègne, Frankrijk
Vanmorgen 3 april zijn we om 10.00 uur vertrokken van onze camping Denijs en het is de bedoeling om voordat we in Compiegne zijn eerst langs de ruïnes van de Abbaye de Ourscamps te rijden! Dit ligt op zo’n 30 kilometer van onze komende camping! Het was de bedoeling om hier met onze pelgrims op weg naar Lourdes langs te rijden om hier een kijkje te nemen! Er waren toiletten aanwezig, een mooie plek voor de bus, toestemming om over het terrein te lopen en toch gaat dit alles niet door, want over twee bruggen mag de bus niet ivm het gewicht van de bus! Het maximale toelaatbare gewicht bedraagt 10 ton en onze bus is meer dan 12 ton! Gelukkig hebben we de foto’s nog! Vanaf Ourscamps gaan we naar onze camping bij Pierrefonds en morgen gaan we op zoek naar het alternatief in Compiegne. Nu heerlijk in de zon en uitrusten van deze mooie dag!
Vrijdag 4 april gaan we op de fiets naar Compiegne om daar een mooie pauzeplek voor de buspassagiers te vinden, maar eerst naar Pierrefonds met haar geweldig mooi en groot kasteel! Al in de 12e eeuw wordt er al gesproken over een burcht op de rots van Pierrefonds. Door diverse belegeringen is het kasteel in verval geraakt en het is twee eeuwen lang een ruïne. Keizer Napoleon 3 geeft in 1857 opdracht om het kasteel te restaureren. Het kasteel heeft dienst gedaan in diverse films als decor, zoals de film Joan of Arc. Het imposante kasteel is nu opengesteld voor bezoekers. Onze fietstocht begint bij dit kasteel en via de bossen van Compiegne komen we na 22 kilometer aan bij de tuinen van het kasteel van Compiegne. Voordat we hier aankomen fietsen we langs het Hippodrome waar een internationale paardenhappening aan de gang is! De tuin van het kasteel is vrij te bezichtigen en er zijn voldoende toiletten en de bus kan probleemloos worden geparkeerd! Kortom dit wordt onze pauzeplek voor als we straks met de bus onderweg zijn naar Chartres. Morgen 5 april gaan we met de auto bekijken hoe we moeten aanrijden met de bus vanaf de autoroute du Nord (A1) Vanaf hier terug met de fiets naar Pierrefonds waar onze camping ligt! Onderweg fietsen we nog door een mooie idyllische plaats; St Jean aux Bois. Een plaatsje met 280 inwoners en de abdijkerk is de moeite waard om te bezoeken. Terug op de camping is het nog tijd om heerlijk in de zon te liggen met een roseetje en een alcoholvrij biertje! Bij de plaatselijke slager hebben we voor vanavond een lekker stukje vlees voor op de bbq met daarbij salade de Piemontaise! Een leven als God in Frankrijk.
Vandaag is het zondag 6 april en voor ons de laatste dag in Pierrefonds! Gisteren hebben we een kleine rustdag genomen, want het zou de warmste dag van onze vakantie worden. Heerlijk ontbeten in een zonnetje en we gaan vandaag een kleine fietstocht maken en vanaf de camping gaat het via Pierrefonds naar het plaatsje Vieux Moulin, onderweg komen we langs een groot meer en daar langs gefietst. Vanaf hier naar een sluis in de rivier L’Aisne ofwel in het Frans een ecluse en via een mooie weg met een steile heuvel weer terug naar Pierrefonds, een tochtje van zo’n 25 kilometer, maar wel leuk. In ons plaatsje, onder het kasteel, kopen we de boodschappen en fietsen terug naar de camping! De rest van de dag was het genieten van de zon op ons plekje op de camping. In de avond laten we Amber nog even uit en maken een selfie met zicht op het kasteel. We staan vandaag weer op onder een strakblauwe hemel, maar de temperatuur is wel wat gedaald. Vandaag wordt het hooguit 15 graden, dus een mooie dag om met de auto naar Compiegne te rijden om de aanrijroute te bekijken van de bus naar de pauzeplek, straks op 16 mei. We rijden eerst naar het Palais Imperial met het mooie park! Het was Karel V die dit grote paleis liet bouwen en dat door koning Lodewijk XV deel voor deel herbouwd werd tot het huidige Paleis van Compiegne. Het paleis is nu ingericht als museum met o.a. het Musee de la Voiture de la Tourisme voorzien van rijtuigen, oude auto’s en fietsen. Hier gaan we de pauzeplek organiseren. De paleistuin is een groot park langs de vestingmuren en stadspoorten van Compiegne. We gaan de aanrijroute en vertrekroute van en naar de A1 bekijken! Het was nog wel een puzzel om de juiste weg te vinden, maar eigenlijk als je goed oplet moet het geen probleem worden. Ik denk dat we ons prima kunnen vermaken in het mooie park. Vanaf Compiegne is het niet ver naar de Clairiere de L’Armitice. Dit is de plaats met een spoorwagon waarin na de Eerste Wereldoorlog de vrede werd getekend, maar in juni 1940 tevens de capitulatie tegen Duitsland. Een indrukwekkende plek om hier te zijn, zeker met de huidige ontwikkelingen in de wereld. Vanaf hier terug naar de camping om nog het slot te volgen van de wielerronde, de Ronde van Vlaanderen. In deze buurt waren wij in het begin van de week.