Caceres
6 november 2025 - Cáceres, Spanje
Donderdag 6 november
Vandaag is het dan echt zover. Vanmorgen schijnt volop de zon en het is tijd voor een reisdag. We verhuizen van Portugal naar Spanje en wel naar de mooie stad Cáceres. We overbruggen een afstand van 285 kilometer. Opnieuw rijden we door een gevarieerd landschap, dan olijfbomen en dan weer kurkeiken en uiteindelijk komen we in de streek Extremadura. We leveren vandaag een uur in, want we komen weer in dezelfde tijdzone als in Nederland.
We komen op een mooie camping met iedereen een eigen douche en toilet bij de caravan, zo’n luxe hebben we de hele vakantie nog niet gehad.
Snel de pootjes van de caravan uitgedraaid en de electrakabel aangesloten om daarna meteen naar Cáceres te rijden.
Deze stad wordt ook wel de ooievaarsstad genoemd. Vooral in het voorjaar en de zomer hoor je hier overal het ratelen van de snavels van de ooievaar.
Vandaag komen we geen ooievaar tegen. Misschien morgen als we de streek rondom Cáceres gaan bezoeken.
Het rijke verleden van de stad is te zien binnen in de ommuurde oude stad op een heuvel, waar gevels met wapenschilden, hoge torens, bogengalerijen en bochtige klinkerstraten een niet te imiteren sfeer creëren.
Wat tegenvalt in Cáceres is dat het historisch centrum tegenwoordig nauwelijks bewoond wordt; de meeste huizen worden gebruikt als gemeentelijke kantoren.
In de benedenstad gebeurd het allemaal, met name rond het ruime Playa de Major.
Wij gaan op een terras aan dit plein een lekker biertje en wijntje drinken met zicht op de oude stad.
We zijn ook in het gebied gekomen van het Iberische varken. In heel veel winkels worden de hammen en worsten van dit varken verkocht. Onderweg hebben we hier naartoe deze bijna zwarte varkens al zien scharrelen, maar konden niet stoppen om ze te fotograferen.
Ook zijn we in het gebied van de gieren, met name de monniksgier zijn we heel veel tegengekomen. Morgen gaan we een natuurgebied bezoeken en we hopen er nog meer tegen te komen.
Voor vandaag zit het er weer op. Morgen weer een nieuwe dag in de Extremadura.
Vrijdag 7 november
Vanmorgen stonden we op onder een bewolkte hemel waar van tijd tot tijd een beetje miezerregen valt.
Marja laat Amber uit en in de winkel van de camping haalt ze een stokbrood en meteen maar een nachtje bijboeken, ondanks het slechtere weer. Noordelijker van ons is het vandaag niet veel beter, dus gaan we vandaag doen wat we ons hadden voorgesteld. De omgeving van Cáceres ontdekken.
Volgens de boekjes en internet zijn er hier in de buurt vanaf oktober veel kraanvogels te vinden die hier aan het fourageren zijn.
We rijden daarvoor een dertig kilometer zuidelijker om te kijken of we deze vogels kunnen vinden. Tevens willen we nog heel graag het Iberisch varken op de foto zetten. In elke winkel in Cáceres kun je hammen, worsten etc kopen, dus zou je denken dat je ook wel ergens zo’n varken op de foto kunt zetten. Niets is minder waar. We hebben zowel het varken als ook de kraanvogel nergens kunnen spotten.
Daartegenover stond dat we door een bijzonder mooi stukje natuur hebben gereden met veel zwerfkeien. Overal lopen hier tussendoor de koeien en de schapen, maar dus geen varkens.
Het is de hele morgen blijven miezeren en daarom is het maar goed dat we een tocht met de auto zijn gaan maken.
Op een gegeven moment rijden we door het plaatsje Alcuescar en zien een bordje met een verwijzing naar een basilica de Santa Lucia del Trampal. Natuurlijk gaan we deze opzoeken. Het blijkt een ruïne van een vroegere basiliek te zijn, welke je gratis mag bezoeken.
Onderweg terug naar de camping komen we nog langs een paar mooie kastelen en als laatste rijden we naar de Intermarché om nog een paar heerlijke Iberische worsten te kopen, wel duur maar heel erg lekker.