Braga

3 oktober 2025 - Braga, Portugal

Vrijdag 3 oktober
Vanmorgen zijn we weer vertrokken vanaf onze camping in Braganca naar een stadscamping in Braga. Gisteren hebben we genoten van een heuse vrije dag. Het enige wat we gisteren hebben gedaan is een nieuwe stoel kopen want daar was ik de avond ervoor doorheen gezakt. Gelukkig konden we in Braganca in een winkel een nieuwe stoel kopen en ook nog met 30% korting.
Vandaag dus via een spectaculaire autoweg met dan 6% stijgen en dan weer naar beneden en dat over een afstand van zo’n 200 kilometer naar Braga. Deze stad is al tweeduizend jaar oud en gesticht als Bracara Augusta door de Romeinen en dat is te zien aan de vele goed bewaarde monumenten. Braga wordt ook wel het Rome van Portugal genoemd.
We zijn vanmiddag eindelijk weer eens op de fiets geweest naar het centrum van deze mooie stad. We hebben daar met name de kathedraal Santa Maria de Braga bezocht met de koningkapel waar de eerste koning van Portugal ligt begraven.
Braga is met name bekend om het UNESCO Werelderfgoed Bom Jesus de Monte of te wel de goede God op de berg. Dit complex staat morgen op het programma.

Zaterdag 4 Oktober
Vanmorgen laat de zon ons even in de steek, maar het schijnt in Nederland veel te regenen en hard te waaien. Gelukkig is en blijft het droog en de komende twee weken is het alleen weer de zon die we gaan zien.
Vanmorgen wel heerlijk uitgeslapen en om 10.00 uur zaten we aan het ontbijt.
Eerst even naar de supermarkt voor de boodschappen en de benzine en daarna weer op de fiets naar het centrum van Braga. Eigenlijk hadden we vandaag naar Bom Jesus willen gaan, maar door de bewolking gaan we dat maar niet doen.
Morgen weer een nieuwe kans.
We hadden nog niet alles van Braga gezien, dus is het geen straf om nog eens op de fiets te gaan.
In een van de vele kerken liep net een trouwerij op z’n einde en we spraken een Nederlander die daar ook bij hoorde en hij vertelde ons dat er 300 genodigden waren.
Een hele happening bij het verlaten van de kerk.
Wij hebben vanmiddag ook nog gepofte tamme kastanjes gegeten, want op elke hoek van de straat worden deze verkocht.
We zijn morgen nog een dag op deze camping en dan zoeken we de zee op.

Zondag 5 oktober
We beginnen deze dag weer heel anders dan dat we de dag gisteren zijn geëindigd! Gisteravond hadden we regen en vanmorgen was het weer strakblauw en gaat het een zonnige zondag worden.
Vandaag is het dus de dag dat we naar Bom Jesus gaan. De kerk van de Bom Jesus prijkt bovenaan een monumentale trap, een van de wonderlijkste uitingen van de Portugese barokstijl. Je kunt op verschillende manieren bovenaan bij de kerk komen, via de Via Sacra; 650 traptreden naar boven met in het begin een mooie kruisweg. De Via Sacra symboliseert de weg die de gelovige moet bewandelen om zijn zinnen te bedwingen en zich de drie deugden Geloof, Hoop en Liefde eigen te maken om uiteindelijk het heil te vinden. Een deel van de traptreden hebben we gedaan.
Wij zijn met de auto naar de kerk gereden en daar geparkeerd en toen lopen naar de kerk. Het voorplein van de kerk biedt een fraai uitzicht op de trappen en de stad Braga. Vanaf hier kun je met een funiculair uit 1882 ofwel een tandradbaantje naar beneden om dan de 650 treden naar boven te lopen. Zoals gezegd hebben wij dat voor een deel gedaan , maar wij zijn ook weer met dit baantje naar de kerk bovenop gegaan.
Wij hadden geluk dat we de kerk al hadden bezocht vanmorgen, want er blijkt een trouwerij gaande en net zoals gisteren in Braga weer een hele happening. Vandaag hebben we in ieder geval de bruid op de foto.
Ook vandaag komen we weer met verschillende mensen aan de praat; met een Duitse reisleider en ook nog met een Belgisch echtpaar, welke nu in Brazilië wonen en met vrienden uit Australië in Braga op vakantie zijn.
Natuurlijk heeft Amber het meeste bekijks. Iedereen wil haar aaien, van jong tot oud.
Terug bij de caravan hebben we heerlijk genoten van de zon.
Een kleine domper voor vandaag is wel dat Heracles niet heeft kunnen winnen van FC Twente.