Routes des Crêtes deel 2
19 mei 2026 - Bergheim, Frankrijk
Dinsdag 19 mei
Vanmorgen bij het ontbijt schijnt de zon en het belooft een mooie dag te worden.
Vandaag gaat we het tweede deel van de route des Crêtes rijden. We tanken onderweg bij de Intermarche de tank vol voor € 100 en dan heb je maar 50 liter,
We beginnen in het stadje Cerny en rijden dan naar waar we de het eerste deel zijn gestopt.
Zoals al eerder geschreven loopt de route des Crêtes over de vroegere grens van Frankrijk en Duitsland en is aangelegd in 1916 als aanvoerlijn van militair materieel voor de Franse militairen.
Sinds de eerste Wereldoorlog is de Elzas Frans grondgebied.
In deze oorlog is er op deze vroegere grens enorm gevochten tussen de Fransen en de Duitsers.
Vanaf Cerny volgen we de borden “Le Grand Ballon” en komen aan bij de eerste stop, Le Necropole National Vieil Armand op de Hartmannswillerkopf.
Opnieuw een Frans oorlogskerkhof, maar nu voor de gesneuvelden uit de Eerste Wereldoorlog.
Natuurlijk gaan we een kijkje nemen op deze indrukwekkende plek. Zelfs een paar hagedissen willen ook op de foto.
Vanaf hier is het nog zo’n 10 kilometer naar de col du Grand Ballon, de hoogste top in de Vogezen.
Daarna doorgereden naar de volgende stopplek, Le Markstein, een ski-oord. Onderweg hebben we nog een ree gespot. Toch wel een ander ree dan bij ons achter in de wei.
Dit jaar is op 18 juli Le Markstein de finishplaats van de Tour de France.
Vanaf hier dalen we weer naar Munster om via mooie kleine wijnstadjes weer terug te rijden naar de camping.
Inmiddels is de temperatuur gestegen naar 20 graden, een goed moment om de barbecue aan te steken.