Pamplona

19 september 2025 - Pamplona, Spanje

Vrijdag 19 september. Vandaag gaan we een bezoek brengen aan de Bardenas Reales. Dit gebied wordt gezien als de grootste woestijn van Europa. Het ligt op een afstand van zo’n 90 kilometer van onze camping. Het gebied beslaat een oppervlakte van 42.000 ha en bestaat uit unieke rotsformaties, ruige kliffen en bijzondere dorre landschappen. Vanaf verschillende uitzichtpunten kun je de mooiste plekken en bezienswaardigheden van Bardenas Reales bewonderen. Door UNESCO is het gebied uitgeroepen tot uniek biosfeerreservaat. Bij het doorrijden door deze woestijn hebben we genoten van de airco in onze auto. Het was zelfs Amber te heet om uit de auto te stappen. De temperatuur paste precies bij deze woestijn, 34 graden. Voordat we weer naar de camping terugrijden nog even bij de Lidl langs voor de boodschappen. Vanavond gaan we aan de macaroni, maar eerst lekker genieten van een biertje en een wijntje! De kans op een verfrissend regenbuitje neemt vanavond toe! Helemaal niet erg!
Zaterdag 20 september. Een paar regendruppels hebben we vannacht gehoord op onze caravan. Deze morgen gaan we op weg naar de kloof van Lumbier. De kloof is een 1300 meter lang die is uitgeslepen door de Irati rivier. Wij hebben hier een prachtige wandeling gemaakt door deze kloof en de wilde vale gieren cirkelen constant boven je hoofd. Bij het begin van de wandeling loop je door een enorme donkere tunnel, op het eind komen we er nog één tegen. Deze bijzondere tunnels werden tussen 1911 en 1955 gebruikt door de eerste elektrische trein die reed tussen Pamplona en Sangüesa. Het is er pikkedonker , dus toch maar een zaklantaarn meegenomen. De temperatuur is alweer behoorlijk aan het stijgen en na eerst nog even door de plaats Lumbier te hebben gewandeld rijden we weer terug. We rijden nog een stuk van de Camino, want deze route gaat ook via de Foz de Lumbier naar Puente la Reina. Terug op de camping is het tijd om voor het eerst even kleren te wassen. Moet ook gebeuren na alweer bijna twee weken op pad te zijn. Vanavond gaan we op de camping een hapje eten.
Zondag 21 september. De afgelopen nacht hebben we een paar flinke hoosbuien op onze caravan gehad en we hadden als voorzorg gisteravond onze voortent al weggehaald.Vanmorgen blijft het regenachtig en wat is het dan toch lekker om heerlijk in bed te blijven liggen, zelfs Amber wil niet naar buiten en blijft heerlijk in haar mandje liggen. Gelukkig is het vanmiddag weer droog en we maken een kleine wandeling naar een mooi klein plaatsje met een kerkje, Eusa. Een beste klim voordat we er zijn, maar dan heb je ook wat. Onderweg komen we vlinders, bloemetjes en insecten tegen. Kortom genoeg te zien tijdens deze mooie wandeling. Terug op de camping gaan we de rest van de dag heerlijk niets doen. Vanavond halen we een pizza op de camping en morgens gaan we weer verkassen naar een andere plek.